JONIZATORY DO WODY

Jak powstaje woda zjonizowana?
Gdy najzwyklejszą wodę z kranu oczyścimy i poddamy elektrolizie, na katodzie powstaje woda zasadowa, zaś na anodzie kwasowa. Jako, że katoda zawiera dużą ilość dodatnich substancji jonowych, takich jak Ca, Mg, K i Na, jak również H2, powstaje woda zasadowa o wysokim pH. Anoda, zawierająca dużą ilość ujemnych substancji jonowych, takich jak CI- i S-2, produkuje wodę kwaśną o niskim pH.

Zatosowanie wody alkalicznej.
Trzeba pamiętać, że alkaliczna woda z jonizatora ma najlepsze właściwości pro zdrowotne i aktywnie przeciwdziała procesom patologicznym w organizmie tylko jak jest świeżo wyprodukowana przez jonizator. Po 24h jest wodą utlenioną, czyli nie ma już w niej aktywnego wodoru. (Taki sam proces zachodzi na powierzchni przekrojonego jabłka, które na skutek utleniania; efekt styczności z powietrzem, ciemnieje). Woda alkaliczna hamuje jednocześnie fermentację w systemie trawiennym redukując pośrednio takie substancje jak: wodorosiarczan, amoniak, histaminę, indol, fenol, skatol. W wyniku tego, już po krótkim okresie regularnego picia tej wody, uzyskuje się bardziej czysty stolec. Badania naukowe prowadzone na świecie głównie w Japonii od 1950 r. oraz Korei i USA wykazują, że picie wody alkalicznej o ujemnym potencjale redukcyjnym ORP poprawia stan zdrowia, m.in. w przypadku następujących chorób: otyłość, cukrzyca, wspomaganie terapii choroby nowotworowej, alergii, artretyzm, zakwasy, zgaga, chroniczne zmęczenie, niestrawność, skurcze w nogach, podwyższone ciśnienie krwi, migrena, mdłości, osteoporoza łuszczyca, stres. "Ważne jest" - pisze Sang Y. Whang w swojej broszurze "Odwracanie procesu starzenia", aby pamiętać, że wszystkie pokarmy - zdrowe, nie zdrowe, drogie, tanie, smaczne, nie smaczne - produkują odpady kwasowe, których nasz organizm musi się pozbywać." Na szczęście nie trzeba zapamiętywać żadnych chemicznych reguł.

Picie 5 szklanek wody alkalicznej codziennie, stopniowo obniży kwasowość organizmu i pomoże mu wydalić odpady kwasowe, produkowane przez organizm każdego dnia.

Stosowanie wody alkalicznej:
- usuwa z organizmu toksyny
- unieszkodliwia wolne rodniki
- odtwarza stan alkaliczny organizmu
- zwiększa stabilność tlenu w organizmie
- wspomaga dostarczanie środków odżywczych
- gotowanie w wodzie alkalicznej poprawia wartości odżyczwe, a także smak pokarmów i napojów takich jak kawa i herbata
- zmienia pokarmy i napoje kwasowe na bardziej alkaliczne
- w Japonii woda alkaliczna znana jest jako lekarstwo na kaca

Materiał zaczerpnięty z:
1. "Reverse Aging" by Sang Y. Whang
2. "The acid Alkaline Balance Diet" by Felicia Drury Klilment
3. "Alkalize or Die" by Theodore A Baroody 
4. "The pH Miracle: Balance Your Diet, Reclaim Your Health" by Robert O. Young, Shelly Redford Young

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat jonizatorów wody?
Przejdź na stronę całkowicie im poświęconą: blog.jonizatorywody.pl