Spis treści:
Woda w kranie, choć jest stosowana do wielu celów, nie zawsze spełnia nasze oczekiwania odnośnie do smaku i zapachu. Jeśli zauważymy pogorszenie się jakości wody w naszym gospodarstwie, najprawdopodobniej przyczyną jest jej biologiczne skażenie. Według najnowszych ocen jakości najczęstszym problemem, jaki występuje w wodzie użytkowej, jest zbyt wysoki poziom żelaza i manganu. Ostatni z tych pierwiastków pozostawia, co gorsza, uporczywy, ciemny osad, którego pozbycie się jest bardzo trudne Czy mangan w wodzie jest szkodliwy? Jeśli tak, to jak sobie radzić z jego wysokim stężeniem? Warto przyjrzeć się tym kwestiom, aby móc lepiej zadbać o swoje zdrowie.
Mangan, podobnie jak żelazo, to pierwiastek pochodzenia naturalnego, którego najczęstszym źródłem są skały magmowe i osadowe. W procesie ich rozpuszczania mangan przedostaje się do wód podziemnych i jest następnie transportowany do wodociągów. Wysokie stężenie tego pierwiastka jest coraz częściej także wynikiem zanieczyszczeń typu przemysłowego, które znajdują się w wodach powierzchniowych lub pochodzą z gruntów.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia, poziom manganu w wodzie z kranu nie powinien przekraczać 0,05 mg/l. Nie jest to jednak stężenie, którego przekroczenie spowoduje ubytki na zdrowiu. Jest to ilość bezpieczna dla utrzymania sprzętu domowego we właściwym stanie oraz instalacji, które mają styczność z wodą z zawartością manganu.
Wysokie stężenia manganu w wodzie pitnej łatwo rozpoznać, ponieważ spożywana woda zmienia swoje właściwości organoleptyczne: zyskuje charakterystyczny zapach, smak, zmianie ulega także jej barwa oraz gęstość (konsystencja staje się mętna). Taka ciecz jest niezdatna do spożycia. Jeśli chodzi o jej wpływ na nasz organizm, mangan uważa się za niezbędny pierwiastek i budulec umożliwiający jego prawidłową pracę. Według WHO, dopuszczalne dobowe spożycie manganu jest wyższe niż normy w Polsce, jednak pokrywa ono jedynie 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Dodatkowo naukowcy nie są zgodni co do tego, że pierwiastki chemiczne niezbędne dla zdrowia pozyskuje się z wody; ich głównym źródłem powinno być pożywienie.
Niebezpiecznym zjawiskiem dla naszego zdrowia jest nadmiar manganu w organizmie. Według badań naukowych, przekroczenie dopuszczalnego poziomu tego pierwiastka w dziennym spożyciu może doprowadzić do rozwoju chorób psychicznych. Pierwsze objawy przedawkowania tego pierwiastka to obniżenie nastroju, rozdrażnienie czy apatia. Zatem, jeśli woda w Twoim domu zawiera zbyt wysoki poziom manganu, używając jej do celów higienicznych i spożywczych, możesz ryzykować uszczerbkiem na zdrowiu.
Co więcej, nagromadzony osad z manganu w rurach i instalacjach wodociągowych to doskonała pożywka dla rozwoju chorobotwórczych mikroorganizmów. Im stężenie manganu jest wyższe, tym większe szanse na to, że woda transportowana do Twojego kranu jest skażona bakteriologicznie, co niestety jest absolutnym przeciwwskazaniem do jej stosowania.
W przeciwieństwie do innych metali, na przykład żelaza, mangan jest substancją, której pozbycie się wymaga ogromnego wysiłku. Osady manganowe w procesie utleniania przybierają czarną, smolistą barwę. Możesz zauważyć je na armaturze łazienki, na elementach sprzętu AGD, uporczywy osad gromadzi się także w niewidocznych dla oka wnętrzach instalacji rurociągów. Takie zacieki jest wyjątkowo trudno doczyścić, a przypadku zabrudzenia tkanin pozbycie się ich jest w zasadzie niemożliwe. W przypadku stwierdzenia podwyższonego poziomu manganu w wodzie możesz zdecydować się na środki utleniające, takie jak ozon, nadmanganian potasu czy chlor. O wiele wygodniejsze i mniej czasochłonne jest jednak zastosowanie urządzeń w postaci stacji uzdatniania ze złożem katalitycznym, które błyskawicznie oczyszczają wodę w trakcie jej przepływu.
W ofercie naszego sklepu znajdziesz profesjonalne systemy oraz filtry do odmanganiania wody w domu oraz do uzdatniania wody studziennej. Wszystkie złoża filtracyjne zostały wielokrotnie przetestowane, dlatego masz gwarancję ich wysokiej jakości i optymalnej skuteczności. Dzięki nim pozbędziesz się z wody metalicznego posmaku, usuniesz jej nieprzyjemny zapach, a proces filtracji zmieni także twardość wody, co sprawi, że będzie wyjątkowo smaczna i miękka. Dodatkowo nasze złoża wykazują działanie bakteriobójcze, aby zwiększyć bezpieczeństwo użycia wody z kranu. Urządzenia Global Water są w stanie automatycznie oczyścić wodę nawet przy kilkunastokrotnie przekroczonym stężeniu manganu. Zainwestuj w swoje zdrowie i ogranicz wydatki z naszymi systemami do odmanganiania.